Toimiva lapio on arvokas apulainen sekä kasvimaan perustamisessa että sadon korjaamisessa.

Onnellisuus kasvaa puutarhassa. Vuonna 2020 tehdyn Fiskarsin onnellisuustutkimuksen mukaan yli 80 prosenttia kotipuutarhureista on sitä mieltä, että puutarhanhoito lisää onnellisuutta ja hyvinvointia.

Maailmanlaajuisten epävarmuustekijöiden ja haasteiden aikana ihmiset ovat löytäneet lohtua puutarhoistaan, ja oman ruoan kasvattaminen on lisännyt suosiotaan. Puutarhanhoito on monille tapa lievittää stressiä ja harjoittaa läsnäoloa.

Tässä vinkit kasvimaan perustamiseen aloittelevalle puutarhurille – ja kenties muutama kokeneemmallekin vihreälle peukalolle.

1. Sijainti

Kun perustat kasvimaan, sijainti on tärkein huomioitava tekijä. Ota huomioon mistä suunnasta aurinko paistaa, sillä useimmat syötävät kasvikset ja yrtit vaativat menestyäkseen vähintään kuusi tuntia auringonvaloa vuorokaudessa.

2. Kasvisten ja yrttien valinta

Tutki kiinnostavia lajikkeita ja valitse ne, mistä pidät ja mitkä sopivat puutarhasi maantieteelliselle kasvualueelle ja vuodenajalle. Kiinnitä huomiota kylmänsietokykyyn, kestävyyteen tauteja vastaan sekä satoennusteeseen. Yrteistä ja erilaisista salaateista on helppoa aloittaa.

3. Oikeat työkalut

Kun sinulla on oikeat puutarhatyökalut saatavilla, puutarhanhoidosta tulee tehokkaampaa ja nautinnollisempaa. Sopivien työkalujen valinta riippuu puutarhasi koosta ja tehtävistä, mutta lapio ja oksasakset ovat aina hyödyllisiä.

4. Siemenet vai taimet?

Taimet voivat antaa sinulle etumatkaa kasvattamiseen, mutta jotkut kasvit kasvavat paremmin siemenistä. Yrtit ja salaatit voi istuttaa taimina, ja ne sopivat muutenkin hyvin aloittelijalle. Juurekset tulee kuitenkin aina kasvattaa siemenistä. Varo istuttamasta siemeniä tai taimia liikaa tai liian lähekkäin, sillä pienet taimet kasvavat nopeasti ja täyttävät tilan, ja sillä on vaikutusta myös sadon määrään.

5. Muista lannoittaa ja kastella

Ruokkimalla maaperää ruokit kasveja. Poista rikkaruohot, jotta kaikki ravinteet ohjautuvat viljelykasveille. Muista myös kastella, varhainen aamu on paras ajankohta kastella puutarhaasi.

6. Pölyttäjien tärkeys

Pölyttäjät ovat välttämättömiä planeettamme hyvinvoinnille ja monimuotoisuudelle. Mehiläiset ovat ahkerimpia pölyttäjiä ja tekevät kovasti töitä, jotta puutarhat, pellot ja metsät pysyvät terveinä. Jotkut viljelykasvit ovat täysin tai osittain riippuvaisia hyönteispölytyksestä, esimerkkinä hedelmäpuut ja mansikat.

Voit auttaa pölyttäjiä istuttamalla alkuperäisiä luonnonkasveja ja kukkivia kasveja puutarhaasi ja ikkunalaudoille – tiesitkö, että mehiläiset rakastavat violettia väriä?

Lue lisää Talomestarin numerosta 1/2023!