Aurinkokeräimet
Viiden tasokeräimen yhteisteho on 7,5 kilowattia. Kuva: Pertti Suomalainen

Vesikiertotakka pienensi sähkölaskua kolmanneksella

Vuonna 2013 taloon asennetun vesikiertotakan käyttö pudotti Suomalaisten sähkölaskua kolmanneksella, ja aurinkokeräimet jatkoivat laskua edelleen noin puoleen kesäkuukausien aikana.

Katolle asennettiin 2017 viisi 1,5 kW:n tehoista tasokeräintä, joiden yhteisteho on 7,5 kW:a. Kolmessa kesäkaudessa niiden tuotto on ollut yhteensä 14 000 kilowattituntia. Kesäkaudella keräimet tuottavat kaiken lämpimän käyttöveden ja sen mitä alkukeväästä ja -syksystä mahdollisesti tarvitaan talon lämmitykseen.

Keräimet tuottavat Suomessa energiaa maaliskuusta syyskuuhun. Keräimien tuottamasta 14 000 kWh:sta on saatu käytettyä hyödyksi reilut 3 000 kWh.

– Huhtikuusta syyskuuhun lämpöenergiaa kertyy niin paljon, ettei sitä millään saada kaikkea kahden hengen taloudessa hyödynnettyä. Paitsi ehkä jos kylpisimme ammeessa joka ilta, sanoo talon rakentanut Pertti Suomalainen.

– Jos talossa asuisi isompi perhe olisi keräimistä enemmän hyötyä. Nyt järjestelmä lauhduttaa yöllä osan lämmöstä pois jos varaaja lämpiää liikaa.

 

Lue lisää Talomestarin numerosta 2/2021!