Talon ulkonäkö muuttui uuden kesähuoneen myötä.

Yhdellä sivulla ollut aita oli alunperin tarkoitettu näkösuojaksi naapurin suuntaan, mutta aronia-aidan kasvettua parimetriseksi ei 1,5 -metrinen terassin puuaita tarjonnut enää suojaa.

Valokatteen limittäin ruuvattuihin saumoihin alkoi myös kerääntyä neulasia, lehtiä ja muuta roskaa, jotka eivät lähteneet saumoista edes kovilla sateilla. Valokatteen peseminen oli käytännössä alhaalta päin mahdotonta.

Alkuperäisestä terassista jäivät jäljelle kaksi pystytolppaa, niiden välinen runkopalkki sekä katon ruodepuut. Valokate ja sen alla olleet rimat oli purettava, samoin puuaita. Räystäskourut oli myös irrotettava. Lattiarakenne jäi ennalleen.

Purkaminen tehtiin itse, ja siihen kului aikaa päivän verran. Valokatteen irrottaminen oli ruuvinvääntimellä varsin helppo homma. Katteita ei täysin ehjänä alas katolta saanut, koska osa ruuveista katkesi tai muuten jumitti, joten lievää sorkkarautaväkivaltaa oli pakko käyttää.

Oikeanlainen avain etsinnän takana

Rimojen purkamisen oletettiin nopeaksi ja helpoksi työvaiheeksi. Ruuvien kanta osoittautui kuitenkin sellaiseksi, että kantaan tarvittiin neliön muotoinen avain. Eikä itsellä sellaista ollut. Naapurilla oli, muttei sittenkään sopivaa, koska kolo oli ilmeisesti tuumakokoa, kun naapurin avaimet olivat millimetrimitoissa.

Onneksi terassin alunperin rakentanut naapuri asuu vain noin 500 metrin päässä. Hänen varastoistaan löytyi viimein sopiva kanta, joka oli aikanaan kuulunut terassipakettiin työkaluna. Ilman tuota kantaa rimojen irrotus olisi ollut työlästä sorkkaraudalla vääntämistä ja kenties poraustakin.

Uuden terassin tarpeet ilmaantuivat tontille pari viikkoa ennen remonttia. Edellisenä iltana Lumonin työnjohtaja soitti, että miehet saapuisivat seuraavana aamuna.

Itse remonttiin kului puolitoista päivää. Ensimmäisenä päivänä asentajia oli kaksi, toisena yksi. Ensimmäinen päivä kului liukujen laitossa ja yksi seinusta ja osa kattoa valmistuivat. Seuraavana päivänä valmistuivat loput seinustat.

Terassin ansiosta taloon saatiin enemmän kuin terassi, noin 17 neliön kesähuone. Lasitettu terassi on lämmin ja tuuleton. Sohvan, rottinkituolit ja pöydän saattoi tuoda huoletta terassille, jossa ne voivat olla talven ylitse.

Lue lisää Talomestarin numerosta 1/2023!