Aurinkopaneelit
Aurinkoenergian hyödyntäminen on Suomessa yhä yleisempää. Kuva: Reijo Telaranta

Hybridilämmityksellä voi parantaa omavaraisuusastetta ja madaltaa käyttökustannuksia

Taloa ei ole pakko lämmittää esimerkiksi vain maalämmöllä, öljyllä tai sähköllä, muitakin vaihtoehtoja on runsaasti. Hybridilämmityksellä tarkoitetaan kahden tai useamman lämmitysmuodon vuorottelua, esimerkiksi vuodenajan tai vuorokauden ajan mukaan. Tällöin hyödynnetään kummankin lämmitysmuodon parhaat puolet ja olosuhteet. Lämmitysmuotoja voi olla useampikin vuorottelemassa tai myös samanaikaisesti toiminnassa.

Hybridijärjestelmällä voi päästä lämmityksessä jopa omavaraisuuteen ja samalla oikeilla valinnoilla voi säästää isoja rahasummia energialaskuissa. Omavaraisuus on alkanut kiinnostaa ihmisiä etenkin energian hinnan nousun ja sähkön siirtomaksujen nousun myötä. Pitkän ajan kuluessa kertyy myös taloudellista säästöä, kun järjestelmät ovat ensin maksaneet itsensä takaisin.

Vihtiläisen Ekolämmöx Oy:n energia-asiantuntija Kari Balk sanoo ihmisten tietoisuuden erilaisista lämmitysmahdollisuuksista kasvaneen. Suora sähkölämmitys on ollut suosittu, onhan se helppo ja vaivaton lämmitysmuoto. Sähkön kustannukset ovat kuitenkin jatkuvassa nousussa, jolloin lämmityskulut nousevat.

 

Lue lisää Talomestarin numerosta 4-5/2021!