Valkoinen teräskouru
Valkoisen värin heikkous on likaantuminen

Puolipyöreää teräskourua asennetaan laajasti omakotitaloihin

Kouruja valmistetaan teräksestä alumiinista, ruostumattomasta teräksestä ja kuparista. Kourujen käyttöikään vaikuttavat ruoste, ilmansaasteet ja lumen aiheuttamat vauriot.

– Kuparin hinta on viisinkertainen verrattuna teräkseen. Kuparista olemme kouruja tehneet ja niistä tulee aika näyttäviä, kun kupari ajan myötä patinoituu, sanoo Anssi Kekäläinen Joensuun Kourutuotteesta.

Alumiinin etuna on ruostumattomuus, mutta sekin syöpyy.

– Alumiini on terästä hauraampaa ja se saattaa murtua tai repeillä esimerkiksi lumen painosta. Toisaalta alumiini on käytännössä ikuinen materiaali. Alumiinin hinta on puolitoistakertainen verrattuna pinnoitettuun teräkseen ja ruostumaton teräs on hieman alumiinia kalliimpaa. Jos teräskouru asennuksineen maksaa normaalikokoiseen omakotitaloon 1 000-1 500 euroa, alumiinikourut tuovat melko paljonkin lisähintaa, tuumii Kekäläinen.

Muovikouruja ei Kekäläisen mukaan ole enää vuosiin tullut vastaan.

– Teräskään ei ruostu huollettuna ja kouru kestää 40-50 vuotta. Aikanaan kourut pinnoitettiin ulkopuolelta, muttei sisäpuolelta. Pellin paksuuskin oli tuolloin 0,5 milliä. Kahdelta puolelta pinnoitetut ja 0,6 millin vahvuiset peltikourut tulivat markkinoille 1990-luvulla.

Kekäläinen kehottaa suhtautumaan vakavasti katolta roikkuvaan lumeen.

– Lumi voi jäätyä talven mittaan. Kun se kevään mittaan sulaa, saattaa katolta pudota kerralla hyvin suuri määrä lunta. Jos lunta ja jäätä on yhtenäisesti katolla ja kouruissa, saattavat kourut vääntyillä ja rikkoontua lumimassojen pudotessa katolta.

 

Lue lisää Talomestarin numerosta 2/2020!