Vattenfallin takavuosien energiasäästökilpailuissa kaikkein oleellisin asia kilpailijoille oli ymmärtää, mihin kuluva sähkö meni. Kodista löytyy usein sähkönkulutuskohteita, joista ei olla tietoisia.

Energiansäästön kannalta kotitalous tekee energia-asiantuntija Malkus Lindroosin mukaan suurimmat ratkaisut kaksi kertaa vuodessa, loppukeväästä ja loppusyksyllä, jolloin ilmanvaihdon tehoa tulisi säätää.

– Energiansäästöön ei tarvitse välttämättä kiinnittää huomiota joka päivä. Valaistuksella tai valojen sytyttämisillä ja sammuttamisilla irti saatavat säästöt ovat vuodessa eurojen tai korkeintaan muutaman kymmenen euron luokkaa, toteaa sähköyhtiö Vattenfallin asiantuntija.

Lämpimän veden kulutuksen leikkaaminen tuo energiasäästöä, mutta tuolloin on kyse lähinnä kunkin talouden käyttötottumuksista.

– Ilmanvaihdon säätelyssä on ajatuksena välttää ylilämmittämistä ja turhaa ilman jäähdyttämistä. Ilmanvaihdon tarve riippuu siitä, kuinka paljon vettä ulkoa sisälle tulevassa ilmassa on. Mitä korkeampi kastepiste, sitä enemmän ilmaa on tarpeen vaihtaa, jotta sisäilman kosteus pysyy sopivana, Lindroos sanoo.

 

Lue lisää Talomestarin numerosta 4/2020!