Arvokkaat dokumentit säästyivät sattumalta

Kun lempääläläinen huutokauppayrittäjä, meklari Sami Taustila vuosia sitten selvitti valkeakoskelaisen yksityisen kuolinpesän jäämistöä, hän otti talteen jätesäkin, joka oli menossa roskiin.

Säkin sisällä oli kulahtanut kansio, jonka välistä pilkotti papereita ja valokuvia. Taustila vilkaisi niitä, ja katsoi toisenkin kerran: useissa kuvissa oli presidentti Urho Kekkonen.

– Monet kuvat oli otettu vapaamuotoisissa tilanteissa. Paperit olivat todella mielenkiintoisia, Taustila sanoo.

Niistä selvisi, kuinka presidentin kesäasunnon Kultarannan uusi saunarakennus saatiin aikaan vuonna 1964. Valtio ei sitä rahoittanut, joten Kekkosen lähipiiriin kuuluvat liikemiehet ryhtyivät toimeen ja keräsivät rahoituksen.

18 vuotta kassakaapissa

Taustila löysi dokumentit 18 vuotta sitten. Hän tarjosi niitä presidentin kansliaan, mutta ne eivät silloin herättäneet siellä suurta kiinnostusta. Taustila mietti, laittaako ne myyntiin yrityksessään Huutokauppahuone Aleksissa, mutta ei raaskinut.

– Uniikeilla kuvilla ja papereilla on myös rahallista arvoa, mutta kulttuurihistoriallinen arvo on vielä suurempi.

 

Lue lisää Talomestarin numerosta 3/2021!

 

Urho Kekkonen seurueineen Kultaranta III:n kannella

Urho Kekkonen (vas.) seurueineen Kultaranta III:n kannella. Kuvan takana merkintä "Åseholmin reitillä 18.7.1968". Kuva: Huutokauppakamari Aleksi / Sami Taustila