On monia tapoja säästää tilaa ja luoda toimivuutta myös pienempiin kylpyhuoneisiin. Tärkeimmät tilaa sääs-tävät ratkaisut on kuitenkin tehtävä jo remonttia tai uudiskohdetta suunnitellessa.

– Tilan koko on otettava huomioon jo suunnitteluvaiheessa – ei vasta viimeistellessä. Näin saadaan asemoitua putkistot, läpiviennit ja asennukset toimintojen ja kulkujen kannalta optimaalisimmalla tavalla, kertoo Idon tuotepäällikkö Tapio Aaltonen.

Kylpyhuonekalusteita ja -keramiikkaa valmistavalle Idolle suomalaiskodeille tyypilliset haasteet ovat tulleet tutuiksi. Samalla laaja tuotevalikoima mahdollistaa käytännölliset ja kauniit ratkaisut kaikenkokoisiin kylpyhuoneisiin.

– Pieni kylpyhuone ei tarkoita tyylistä ja toiminnallisuudesta luopumista. Niitä pystymme tuomaan tilaasäästävällä suunnittelulla sekä kekseliäillä kalustevalinnoilla yllättävänkin pieniin neliömääriin, Aaltonen kertoo.

Suihkun ja wc-istuimen paikan määrittelevät yleensä olemassa olevat putkistot ja läpiviennit. Niiden rinnalla säilyy kuitenkin vapaus valita, miten muut kylpyhuoneen elementit asettuvat tilaan.

Katse kalusteisiin

Suurin tilansäästö saavutetaan järkevillä kalustevalinnoilla. Aaltonen vinkkaa, että seinään integroidut wc-istuimet vievät lattialla seisoviin verrattuna vähemmän tilaa kylpyhuoneesta.

– Seinä-wc:ssä putket ja vesisäiliö on piilotettu seinän sisään, mikä pienentää istuimen syvyyttä. Tilansäästön lisäksi puhtaanapito helpottuu merkittävästi, kun lattiapinta on vapaa, Aaltonen lisää.

Aamu- ja iltarutiineja suorittaessa on ikävä kolhia itseään kalusteisiin, jotka ovat tilaan nähden liian kookkaita tai huonosti sijoiteltu. Pesuallas on arjen toimintojen tärkeä keskipiste, jota valitessa kannattaakin kiinnittää huomiota asennustapaan, muotoiluun ja sijoitteluun.

– Tärkeintä on valita omaan kylpyhuoneeseen sopivin allasmalli – oli se sitten seinään asennettava, kulmaan mahtuva tai perinteinen tasoallas. Idon valikoimasta löytyy myös 40-50 sentin levyisiä pesualtaita, jotka sopivat erinomaisesti kompaktiin kylpyhuoneeseen, kertoo Aaltonen.

Pesupisteen yhteyteen säilytystilaa tuo allaskaappi, jonka sisälle tilaa syntyy lisää integroimalla viemäröinnin seinään.

Pinta-alasta isoimman osuuden vie peseytymiseen varattu tila. Niukkiin neliöihin kannattaakin kylpyammeen sijaan valita kompakti suihkunurkkaus tai -kaappi.

– Kaarevat suihkuovet ovat ilmava valinta. Ne voidaan taittaa seinää vasten, kun suihku ei ole käytössä, mikä säästää arvokasta tilaa, Aaltonen vinkkaa.

Lue lisää Talomestarin numerosta 3/2023!

TM5

Ido Elegant mallistosta löytyy kompakteja, ei niin syviä pesualtaita ja allaskaappeja, jotka sopivat pienempiinkin kylpyhuoneisiin.