Lämpöpumppujen suosio on kasvanut Suomessa nopeasti vuosituhannen vaihteesta lähtien. Kehitystä ovat edesauttaneet edullinen sähkö, Pohjolan vaativat olot ja kallioperän laatu sekä se, että Suomessa kaasun merkitys lämmityksessä on erittäin pieni.

– Laadukkaan talotekniikan ja energiatehokkaan lämmityksen merkitys on ollut suomalaisille iso vaativien olosuhteiden ja suuren lämmitystarpeen vuoksi. Olemme huomanneet, että suomalaiset panostavat kestäviin tuotteisiin eli valitsevat usein hinnaltaan korkeamman ja laadukkaamman lämpöpumpun verrattuna esimerkiksi Keski- ja Etelä-Eurooppaan. Suomalaiset ovat teknologian hyödyntämisessä edelläkävijöitä, sanoo toimitusjohtaja Veli-Matti Hautakoski LämpöYkkönen Oy:stä, joka on Suomen johtava lämpöpumppujen asennus- ja elinkaaripalvelujen toimittaja.

Suomessa ylivoimaisesti suurin osa myytävistä lämpöpumpuista on ilmalämpöpumppuja.

– Erityisesti taloyhtiöt tulevat olemaan tulevien vuosien kasvun moottori – omakotitaloissa yli joka kolmannella on jo lämpöpumppu, mutta kerrostaloasunnoissa vastaava luku on alle 10 prosenttia, toteaa Hautakoski.

Myynti kasvaa rajusti Euroopassa

Ukrainan sota ja vuoden 2022 energiakriisi käynnistivät koko Euroopassa täysin ennennäkemättömän lämpöpumppubuumin

– Eurooppa haluaa irti kaasusta ja muusta fossiilisesta energiasta nopeasti. Hautakoski ennustaa, että lämpöpumppujen kysynnän kasvu tulee jatkumaan Euroopassa samanlaisena, mitä Suomessa on nähty viimeiset 15 vuotta.

Lue lisää Talomestarin numerosta 1/2023!

TM3

LämpöYkkösen toimitusjohtaja Veli-Matti Hautakoski uskoo lämpöpumppujen kysynnän kasvun jatkuvan Euroopassa samanlaisena, mitä Suomessa on nähty viimeiset 15 vuotta.