Takka pysyy puhtaana, kun sitä käyttää oikein ja säännöllisesti. Takkavalmistajien ohjeita tulee noudattaa huolella. Jos ohjeissa on mainintaa siitä, miten paljon takkaa voi lämmittää, kannattaa ohjeita noudattaa. Ylilämmitys voi ainakin periaatteessa saada aikaan halkeamia hormiin ja jopa takkarunkoon.
Takan tuhkat pitää tyhjentää mieluusti muutaman polttokerran jälkeen. Nuohoojamestari Mika Kuhanen törmää viikoittain takkoihin, joiden arinan alla olevat hiilipesät ovat tuhkaa täynnä.
Takka saa palamisilmansa arinan alle ja ilma myös jäähdyttää arinaa. Jos hiilipesä on laitojaan myöten tuhkaa täynnä, ilma ei kierrä, palaminen häiriintyy ja arina saattaa kuumuuden seurauksena vääntyä jopa mutkalle.
Jos tulipesään on tippunut tiilenkappaleita, voivat ne olla peräisin tulipesän nielusta.
– Nykyisissä takoissa nielut on tehty massasta, mutta vanhoissa tulisijoissa ne muurattiin tiilestä. Tiilen saa rikki ylilämmittämisellä mutta vanhoissa tulisijoissa myös aika yksinkertaisesti tekee tehtävänsä.
Tulipesää ei pidä täyttää puilla
Sopiva määrä puita takkaan on kaksi kolmasosaa suuluukun korkeudesta. Puut pitäisi Kuhasen mukaan kasata tulipesään lappeelleen, jolloin ne palavat tasaisesti. Puita ei kannata asetelle pystyyn kekomaisesti. Takassa kannattaa polttaa mieluummin muutama pieni pesällinen kuin yksi täyteen ahdettu pesällinen.
– Puhtaan ja kuivan puun polttaminen pitää takan hyvässä kunnossa, koska ylimääräistä tarpeetonta nokea ei synny. Kostea puu saa lasiluukun helposti nokeentumaan, eikä takka lämmitä tehokkaasti. Pesä tulisi sytyttää polttopuiden yläosasta puhtaan palamisen takaamiseksi ja savun muodostuksen vähentämiseksi, Kuhanen sanoo.
Takkaa poltettaessa savukaasujen tulisi palaa mahdollisimman puhtaasti ja tehokkaasti.
– Kun palaminen on puhdasta, ei piipustakaan pitäisi nousta juurikaan savua muulloin kuin sytytysvaiheessa tai puita lisättäessä. Suomessa tuntuu elävän sitkeästi isoisiltä peritty käsitys, että takassa tulisi pitää yllä kituvaa tulta, jotta lämmitysteho olisi hyvä. Kun pelleillä pidetään tuli kituvana, ei synny kuin katkua, eikä lämmitystehokaan ole loppujen lopuksi ole hyvä.
Kuhanen ei ole havainnut että tiettyjen puulaatujen polttamisella olisi vaikutusta tulisijan tai hormin nokeentumiseen.
– En osaa tuhka perusteella sanoa, mitä puuta takassa on poltettu. Paperin ja roskan polton sen sijaan näkee tuhkasta.
Aiheesta lisää Talomestarin numerossa 1/2022!