Uusiutuvan lämmitysöljyn käyttö kodin lämmityksessä on merkittävä askel kohti hiilineutraalia tulevaisuutta, sillä se on käytännössä päästötön vaihtoehto.

Ekologinen ja taloudellinen vaihtoehto

Öljylämmityksen maine on vuosien varrella kärsinyt, kun puheenaiheeksi ovat nousseet noussut fossiilisten polttoaineiden aiheuttamat päästöt ja ympäristövaikutukset. Monilla on käsitys, että öljylämmitys olisi ympäristölle haitallinen ja kalliskin lämmitysmuoto. Tämä ei kuitenkaan ole totuus, varsinkaan kun otetaan huomioon uusiutuva lämmitysöljy. Kasviöljystä sekä vastuullisesti tuotetuista jäte-ja tähderaaka-aineista valmistettu uusiutuva lämmitysöljy ei itsessään sisällä lainkaan fossiilisia raaka-aineita. Tämä tekee siitä erinomaisen vaihtoehdon ympäristötietoiselle kuluttajalle. Uusiutuvan lämmitysöljyn käyttö on merkittävä askel kohti hiilineutraalia tulevaisuutta, sillä se on käytännössä päästötön vaihtoehto. Sitä voidaan myös sekoittaa missä tahansa suhteessa fossiilisen polttoöljyn kanssa.

– Vaikka uusiutuva lämmitysöljy on hieman kalliimpaa kuin perinteinen lämmitysöljy, niin sillä on muitakin etuja kuin päästöttömyys, korostaa Lämmitysenergia Yhdistyksen toiminnanjohtaja Arto Hannula.

– Uusiutuva lämmitysöljy palaa puhtaammin, eikä se ei nokea lämmityskattilaa. Jo yhden millimetrin kerros nokea kattilassa nostaa kulutusta noin viisi prosenttia. Tämä tarkoittaa, että lämmitykseen käytettävää polttoainetta säästyy, kun nokea ei synny. Myös lämmityskattilan puhdistamisen tarve vähenee, joka osaltaan tekee öljylämmityksestä entistä huolettomampaa. Uusiutuva lämmitysöljy on myös lähes hajutonta.

Hannula painottaa, että koko EU:n alueella tullaan siirtymään vähitellen uusiutuviin energialähteisiin fossiilisten polttoaineiden sijasta. Sen vuoksi öljylämmittäjälle on edullisinta siirtyä käyttämään uusituvia polttoaineita sen sijaan, että vaihtaa koko lämmitysjärjestelmän.

– Uudet polttimet ja kattilat toimivat jo nykyisin uusiutuvalla HVO-pohjaisella lämmitysöljyllä, mutta vanhempiin polttimiin voi joutua vaihtamaan liekintunnistimen. Mikäli poltin on jo noin 15 vuotta vanha, on edullisempaa vaihtaa se uuteen, joka toimii sitten seuraavat 15–20 vuotta, Hannula toteaa.

Lue lisää Talomestarin numerosta 3/2023!