Varaava Veeti Trendi-takka Ruukintiili Nordic Gray tiililaatalla. Hinta alkaen 4 190 euroa (+muuraus ja rahti). Puutilan tarvikkeet lisäksi 390 euroa.

Tavallisen asunnon ener-giakustannuksista noin 60 prosenttia muodostuu lämmityksestä. Suomessa omakotitalot lämpiävät usein sähköllä, ja sähkön tuotanto-ongelmat, sähkönsaannin epävarmuus sekä hintapiikit ovat saaneet kuluttajat kiinnostumaan entistä enemmän muista tavoista kodin lämmittämiseen ja energialähteenä.

Viime talvena sähkön hinta ylitti monessa taloudessa kipukynnyksen. Tulevan syksyn ja talven tilanteesta ei tiedä kukaan. Ei ole yllätys, että kuluttajia kiinnostavat nyt vaihtoehtoiset energialähteet ja erilaiset tulisijavaihtoehdot. Puulla lämmittäminen on hyvä vaihtoehto sähkölämmitykselle ja jos kodissa on varaava takka, näkyy se säästönä sähkölaskussa.

– Varaava takka maksaa itsensä takaisin jopa nopeammin kuin aurinkopaneelit.

– Lisäksi tulisija tuo varmuutta, sillä se toimii silloin, kun sitä tarvitaan. Esimerkiksi sähkökatkon aikana takka tuo lämmön lisäksi valoa ja antaa mahdollisuuden ruuanvalmistukseen, huomauttaa tuoteryhmäpäällikkö Tiina Kaskiaro Rakennustuoteteollisuus RTT ry:stä.

Varaava takka antaa lämpöä pitkään

Varaava takka on parhaimmillaan ympärivuotiseen asumiseen tarkoitetuissa tiloissa.

– Varaavan takan idea on kerätä lämpöä tiilimassaan ja se luovuttaa sitä pitkään. Kiertoilmatakat ja kamiinat luovuttavat lämmön yhtä aikaa lämmityksen kanssa, ja sen jälkeen lämpöä ei enää juuri tule. Tämä on yksi oleellisimmista eroista varaavan takan ja muiden takkatyyppien kesken, kertoo Tiilerin myynti- ja markkinointijohtaja Jari Seppälä.

Varaava takka voi luovuttaa lämpöä yli 65 tuntia painostaan riippuen. Yksinkertainen muistisääntö onkin, että mitä painavampi tulisija, sitä suurempi on lämmön luovutus. Varaavan takan pintalämpötila on toisaalta matala verrattuna vaikkapa kamiinoihin. Näin se on turvallinen myös perheen pienimmille. Lisäksi matala pintalämpötila on oleellinen asia asumisviihtyvyyden kannalta, kun huonetilaa ei tarvitse ensin lämmittää ja sitten tuulettaa.

Kuluttajien valittavana on useita erilaisia varaavia tulisijoja kuten takat, hellat, leivinuunit tai takka-leivinuunit. Leivinuuneista on hyvä muistaa, että ne ovat myös täysverisiä pizzauuneja.

Energiantuotto-ominaisuuden lisäksi tulisijan ulkonäön merkitys korostuu hankinnassa entistä enemmän.

– Varaava takka on näyttävä sisustuselementti ja sen ilme taipuu monenlaiseen kotiin ja sisustukseen. Varaavan takan pinta voi olla tiiliverhoiltu, pintarapattu tai päällystetty keraamisilla laatoilla. Vanhan tiilitulisijan voi myös maalata, jolloin takan uudistamien käy nopeasti, Tiilerin Jari Seppälä mainitsee.

Lue lisää Talomestarin numerosta 3/2023!