Olohuoneeseen sopivat neutraalit sävyt
Olohuoneeseen sopivat neutraalit sävyt

Lämpimät värit tuovat lähemmäs, kylmät etäännyttävät. Mitä vahvempi väri, sitä pienemmältä huone näyttää.

– Tummiin kapeisiin huoneisiin ja tiloihin saa tilan tuntua valolla ja heleillä väreillä. Myös pieni huone saa avaruutta, kun käytetään yhtä vaalean sävyä koko sisustuksessa, sanoo sisustussuunnittelija Naomi Mesin.

– Kannattaa silti käyttää sävyvaihtelua ja muutamaa saman sävyvoimakkuuden omaavaa väriä lisänä, jottei lopputulos olisi liian yksitoikkoinen ja lattea.

Harkitulla värien käytöllä voidaan vaikuttaa myös vaikutelmaan, joka huoneen tai tilan muodosta saadaan. Pystyraidoitus korottaa tilaa, vaakaraidat madaltavat. Vaalea katto antaa avaruuden tuntua, kun taas tumma katto saa tilan tuntumaan matalammalta. Mikäli käytetään tehosteväriä, eli yhdelle seinälle valitaan eri väri kuin muille seinille, varsinkaan pieneen tilaan ei kannata valita liian voimakasta sävyä.

– On suositeltavaa käyttää eri värejä eri huoneissa, mutta silti niin, että kokonaisvaikutelma huoneesta toiseen kuljettaessa säilyy harmonisena ja niissä olisi myös toistuvia värisävyjä.

Eteiseen lämpimiä värejä

Eteistilaan olisi hyvä valita lämpimiä, vahvoja värejä, jotka toivottavat tulijan tervetulleeksi kodin lämpöön, toteaa Naomi Mesin.

– Joissakin asunnoissa, vaikkapa rakennuksen iän tai arkkitehtoonisten ratkaisujen vuoksi, voi toimia hyvin myös yleissävyltään melko vaaleakin eteinen, varsinkin, jos tilaan kaivataan lisää valoa ja tilan tuntua.

Siniset sävyt sopivat myös eteiseen, joskin saattavat kaivata seurakseen puisia ja puunvärisiä pintoja.

 

Lue lisää Talomestarin numerosta 6/2019!